Over Karel

Ik ben een gedreven en enthousiaste teamspeler. Na mijn opleiding Bouwkunde aan de HTS in Leeuwarden, heb ik werkervaring opgedaan bij een aannemer en een tweetal bouwadviesbureaus. Mijn passie voor het bouwen, het ondersteunen en dienstverlenend werken heeft hier vorm gekregen. En deze passie deel ik graag!

Naast mijn werk heeft het sporten een grote plek in mijn hart. Of het nu tennissen, voetballen, kaatsen of boksen is. Als kaatser ben ik jaren lang actief geweest op het hoogste niveau binnen de kaatsbond.

Van een klant: “Karel Nijman, bouwkundige

Een bouwkundige keuring door Karel Nijman verloopt vlot, soepel en constructief. Het rapport beantwoordt wat hij zich afvraagt: hoe zit dit ontwerp wezenlijk in elkaar?

De bezichtiging

Op het moment dat wij met de makelaar aankomen, is Karel reeds aanwezig. Zijn ogen maken contact, met ons en met het huis. Ze glijden in recordtempo langs de gevel, over de ramen en kozijnen, naar de deur, over het dak.  Ja, ja, ja. Of te wel, Alles gezien! Weet ik dat zeker? Ja, ik weet het zeker. En door!

Met twee handen wrijft hij stevig over zijn gezicht. De ogen voor heel even gesloten. Oké! De heldere, energieke toon in het korte woord verraadt een bak aan waarnemingen. Wij daarentegen lijken vertraagd in beweging en spraak. Zien niet wat hij ziet. Voordat we naar binnengaan hangt Karel geroutineerd alle benodigdheden in een riem om zijn heup. Hij houdt een notitieblok vast in zijn hand. Een uitschuifladder klemt als een verlengstuk van zichzelf onder zijn arm. Verder zal er niets geroutineerd verlopen.

De makelaar opent het slot

Vragende blik via de geopende deur naar ons. Beschaafd, onopvallend en toch professioneel  aanwezig. De klant gaat voor. Mijn voorstel is dat we bovenin beginnen en dan naar beneden toe afpellen. Alles wat ik tegenkom fotografeer ik en daar maak ik notities van.

Karel kijkt, neemt waar, voelt en redeneert. Hoe zit dit huis in elkaar? Letterlijk, met wat voor materiaal is het geconstrueerd? Wat leunt op welke manier waarop?  Maar ook wat zijn de loop- en kijklijnen? Wat speelt er energetisch? Zijn bevindingen nodigen logischerwijs uit om over te gaan tot een advies. Na de bespreking van het uitvoerige rapport zijn wij heel veel wijzer. 

De heldere feiten zijn voor ons als leken te interpreteren. We maken een risico-inschatting. Beramen geschatte kosten. En komen tot een weloverwogen besluit.”